Amorsa reprezintă unul din elementele indispensabile unei lucrări de zugrăvire durabile și de calitate. Alegerea amorsei potrivite reprezintă un pas extrem de important, fie că începem un proiect nou sau renovăm / reparăm suprafețe vopsite deja. Pentru a putea înțelege când și de ce este necesară folosirea acestui produs vă prezentăm mai întâi ce este amorsa și care este rolul ei în pregătirea suportului pe care urmează a fi aplicată vopseaua lavabilă.
Ce este amorsa?
Amorsa este stratul pregătitor aplicat înainte de vopsire pe suprafețe din tencuială, beton, glet, gips-carton etc. Datorită compușilor săi adezivi sigilează perfect și uniformizează suprafața pe care este aplicată, asigurând astfel aderența și economisind cantitatea de vopsea lavabilă aplicată ulterior. Amorsa este în general de culoare albă, dar pentru vopselurile lavabile închise la culoare este indicată folosirea unor amorse colorate.
Cum pregătim suprafețele ce urmează a fi amorsate?
Pentru a putea obține o suprafață stabilă și un finisaj profesional, înainte de aplicarea acestui produs trebuie să avem în vedere următoarele aspecte:
- • Suprafața pe care urmează a fi aplicată amorsa trebuie să fie uscată, netedă și fără impurități.
- • Suprafețele care au mai fost vopsite trebuie să fie curățate, fisurile și crăpăturile acoperite, iar tencuiala aplicată anterior trebuie să fie verificată prin ciocănire, porțiunile desprinse urmând a fi refăcute, iar muchiile reparate. Pentru netezirea suprafetelor puteți folosi un chit de cuțit.
- • Zonele afectate de mucegai sau ciuperci trebuie să fie curățate foarte bine cu soluții antimucegai, apoi lăsate să se usuce complet.
Când este necesară aplicarea amorsei?
- • Atunci când suprafața care urmează a fi vopsită este poroasă. Suprafețele poroase precum tencuielile, cărămida, BCA-ul, betonul, plăcile de gips-carton absorb umezeala, uleiurile și implicit vopseaua ce urmează a fi folosită ulterior. Aplicarea unui strat de amorsă reduce dramatic proprietățile absorbante ale suportului și scade semnificativ consumul de vopsea. Această interacțiune este absolut necesară în cazul aplicării unei vopsele lavabile sau a unui efect decorativ.
- • Atunci când suprafața rămâne pătată în urma operațiunilor de curățare a petelor cauzate de fum, inundații sau mucegai. Stratul de amorsă acționează ca un agent de etanșare, nepermițând astfel petelor să afecteze aspectul vizual al vopselei ce va fi aplicată ulterior.
- • Atunci când suprafața este lucioasă. Dacă suprafața pe care urmează a fi aplicată vopseaua lavabilă a fost acoperită inițial cu un strat de lac, email sau vopsea lucioasă vă recomandăm ca mai întâi să șlefuiți ușor suprafața respectivă, asigurându-vă astfel că amorsa și vopseaua folosite ulterior aderă perfect.
- • După îndepărtarea completă a unui strat de tapet. Curățați și șlefuiți mai întâi bine suprafața respectivă, apoi aplicați stratul de amorsă.
- • Atunci când pe suprafața pe care a fost folosită inițial o vopsea de culoare închisă urmează a fi aplicată o vopsea deschisă la culoare.
- • Înaintea placării cu gresie și faianță. Amorsa aplicată direct pe stratul suport împiedică adezivul folosit pentru aplicarea plăcilor de gresie și faianță să se infiltreze în perete, evitând astfel formarea umezelii și desprinderea ulterioară a plăcilor respective.
Când nu este necesară aplicarea amorsei?
- • Dacă pereții pe care urmează a fi aplicată vopseaua lavabilă sunt în stare bună;
- • Dacă vopseaua pe care intenționați să o folosiți are deja inclusă amorsă în compoziția sa;
- • Dacă vopseaua lavabilă care urmează a fi folosită are o culoare apropiată de vopseaua peste care urmează a fi aplicată.
Acestea sunt doar câteva din aspectele ce scot în evidență avantajele unei amorsări corecte. Puteți alege din amorsele noastre disponibile aici.